Contactgroep Klinische Arbeidshygiëne

Met de komst van het Landelijk EXpertise CEntrum Stoffengerelateerde beroepsziekten (LEXCES) komt er meer behoefte aan kennis over de beoordeling van beroepsmatige blootstelling in het kader van klinische vraagstukken.

LEXCES wordt de officiële naam van het Landelijk Expertise Centrum – Stoffengerelateerde Beroepsziekten (tot nu toe ‘LEC-SB’) dat momenteel in oprichting is en in juli 2022 van start moet gaan: https://www.ser.nl/nl/actueel/Nieuws/expertisecentrum-beroepsziekten. 

De belangrijkste kerntaken van LEXCES zijn:

Het bundelen, ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van stoffengerelateerde beroepsziekten;
Het uitvoeren van programma’s gericht op preventie en vroegsignalering van beroepsziekten;
Het verbeteren van de arbeidsgeneeskundige zorg;
Het opstellen van een lijst van beroepsziekten en het instellen en begeleiden van deskundigenpanels. Deze panels stellen op aanvraag vast of bij mogelijke slachtoffers sprake is van een beroepsziekte die onder de (nieuwe) Tegemoetkomingsregeling Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) valt. Het LEXCES zal zich richten op alle voorkomende beroepsziekten door blootstelling aan stoffen.
Vraagstukken rondom causaliteit van beroepsziekten zijn bij uitstek multidisciplinair van aard, waarbij een goede beoordeling van de blootstelling een essentiële rol speelt. De samenstelling van de deskundigenpanels zal dan ook bestaan uit medisch specialisten, bedrijfsartsen en arbeidshygiënisten.
In de dagelijkse arbeidshygiënische praktijk komen er geregeld vragen langs waarbij één of meerdere werknemers werkgerelateerde klachten hebben. Ook in deze gevallen moet beroepsmatige blootstelling in het licht van de gezondheidsklachten van deze werknemers worden beoordeeld. Een dergelijke beoordeling zal door veel arbeidshygiënisten wel eens zijn gedaan. Bij al deze vraagstukken zal nauwe samenwerking moeten plaatsvinden met klinische disciplines.

In Nederland is expertise voor dit soort vraagstukken op dit moment slechts binnen een beperkt aantal specialistische centra beschikbaar (bijv. bij het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) of de Polikliniek Mens en Arbeid (PMA)). Op initiatief van de Long Alliantie Nederland (LAN) zijn enkele pilots gestart waar arbeidshygiënisten meedraaien in klinische teams. 

Het bestuur van de NVvA steunt het initiatief om een bijdrage te gaan leveren aan de verdere ontwikkeling van dit relatief nieuwe werkveld. Vandaar de oprichting van de contactgroep ‘Klinische arbeidshygiëne’. Binnen deze contactgroep willen we kennis en ervaringen op dit gebied met elkaar gaan delen, maar ook een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling op dit onderwerp. Niet alleen in de vorm van bijeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook door input aan het LEXCES te leveren bij de ontwikkeling van nieuwe werkwijzen en protocollen op dit gebied. Hierbij zal samenwerking moeten worden gezocht met de klinische beroepsgroepen. De contactgroep zal samen optrekken met het LEXCES en wil door het ontwikkelen en samenbrengen van arbeidshygiënische kennis en ervaring een bron zijn van geïnspireerde leden die aan de deskundigenpanels kunnen deelnemen. Lidmaatschap aan deskundigenpanels is niet 1-op-1 gekoppeld aan deelname aan de contactgroep. Panelleden zullen apart worden geworven.

Vind je dit een interessant werkveld en/of zou je het leuk vinden om een bijdrage te willen leveren aan de verdere ontwikkeling van de ‘klinische arbeidshygiëne’, sluit je dan aan bij deze nieuwe contactgroep. Je kunt je daarvoor opgeven bij het NVvA secretariaat (nvva@arbeidshygiene.nl). De contactgroep wordt getrokken door Vanessa Zaat, Remko Houba & Peter van Balen.