NVvA Themaflits: Fysieke belasting: tips en tools

09 maart 2023

De Arbeidshygiënische focus ligt vaak op gevaarlijke stoffen en fysische factoren. Maar ook fysieke belasting ligt in ons werkgebied:

overbelasting, onderbelasting (sedentair gedrag), statische belasting, energetische belasting, tillen, duwen, trekken, belastende houdingen. Het hoort er allemaal bij. In het nieuwe certificeringsstelsel worden we er weer extra aan herinnerd. Bij de scopetoets is voor deze onderwerpen de arbeidshygiënist aan zet.

Met deze themaflits kunnen jullie je kennis over fysieke belasting weer opfrissen. De (over)belasting in een aantal beroepen wordt onder de loep genomen: de glazenwasser, begraafplaatsmedewerker, knelpunten in de thuiszorg en de (on)mogelijkheden van het exoskelet voor bagagemedewerkers. In meerdere bijdragen wordt aandacht besteed aan de vele tools om fysieke belasting te beoordelen.

Een belangrijk thema is ook onderbelasting. ‘Beweeg Goeroe’ Erik Scherder roept arbeidshygiënisten op om aan de slag te gaan om zitten terug te dringen op de werkvloer. “Geen slap verhaal, maar rigoureus”. Collega's, er is werk aan de winkel!

Klik HIER om de volledige Nieuwsflits te lezen.

Terug naar overzicht