Laatste ontwikkelingen rondom certificering
17 september 2024Graag informeren wij jullie over de laatste ontwikkelingen omtrent certificering. De afgelopen tijd zijn we als NVvA bestuur samen met de andere beroepsverenigingen 3 keer in gesprek geweest met het Ministerie van SZW over de problematiek van het huidige certificatieschema AKD. Deze gesprekken werden door de NVvA bestuursleden als constructief ervaren.
Hieronder een samenvatting van de belangrijkste punten die o.a. door de NVvA zijn ingebracht:
- Herinvoering van het vakcertificaat: Alle verenigingen pleiten voor het mogelijk maken van een vakcertificaat dat niet alleen gericht is op de toetsing van de RI&E maar breder is opgezet. Dit vakcertificaat zou een meerwaarde moeten bieden voor professionals en ook internationaal erkend moeten zijn. Hierdoor zou het weer aantrekkelijk moeten worden om je ook als vakdeskundige te certificeren, ook als het toetsen van de RI&E niet je corebusiness is.
- Invoering van een opleidingseis: Het is de intentie weer een entree-eis te introduceren van een erkende vakdeskundige opleiding of de kandidaat moet zelf aantonen dat hij of zij deze competenties elders heeft verkregen. Het doel is deze opleidingseis deel uit te laten maken van het certificeringsproces.
- Bij- en nascholing: Er is ook ingezet op het opnemen van bij- en nascholing als vereiste voor het behoud van het certificaat. Dit zorgt ervoor dat gecertificeerden hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen en actueel houden.
- Verlenging van de overgangsperiode met als doel de voorziene AKD- capaciteitsproblematiek te verminderen.
De NVvA ontving afgelopen vrijdag het onderstaande bericht van het Ministerie van SZW:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beste relatie,
In de afgelopen maanden is er met u contact geweest over het certificatieschema arbokerndeskundigen of heeft u uw zorgen daarover geuit.
Op 1 juli 2022 is de huidige versie van het certificatieschema arbokerndeskundigen in werking getreden. Naar aanleiding van de ervaringen met de uitvoering van het huidige schema werken we aan een wijziging daarvan.
De belangrijkste wijziging is om de bestaande overgangsregeling van 2,5 jaar tot 5 jaar te verlengen. Dat komt overeen met de oorspronkelijke geldigheidsduur van certificaten die voor 1 juli 2022 zijn afgegeven. Arbokerndeskundigen die een certificaat hebben dat voor 1 juli 2022 is afgegeven en waarvan de geldigheidsduur na 1 januari 2025 afloopt, maar niet later dan 1 juli 2027, kunnen hun oude certificaat dan blijven gebruiken tot het eind van de geldigheidsduur. Ze hoeven in die gevallen niet meer voor 1 januari 2025 een nieuw certificaat aan te vragen. Dit voorkomt capaciteitsproblemen door een korte overgangsperiode.
Na ontvangst van de uitvoerings-en handhavingstoets van de Arbeidsinspectie en de reactie van de Raad voor Accreditatie worden de wijzigingen in de herfst in de Staatscourant gepubliceerd.
Met vriendelijke groet,
Hanneke van den Bout
Directeur Gezond & Veilig Werken
Ministerie van SZW
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De NVvA blijft onverminderd aandacht besteden aan het ontwikkelen van een vakcertificaat. Dit doen wij momenteel samen met de werkgroep Deskundigheidsbevordering. Hiernaast blijven wij in overleg met het ministerie van SZW.
Mocht je vragen hebben, stuur dan een email naar: nvva@arbeidshygiene.nl.
Terug naar overzicht