Lesprogramma’s gevaarlijke stoffen en geluid voor MBO
Voor het MBO zijn twee spelboxen ontwikkeld. De spelboxen zijn ter beschikking gesteld aan alle scholen die hebben deelgenomen aan de collegetouren “gevaarlijke stoffen” 2020-1021. Voor alle andere scholen die interesse hebben in de spelboxen, is het spelmateriaal ook te printen, via onderstaande links. De spellen vullen elk 1 lesuur van 45 minuten.
Spelboxen
Studenten kunnen tijdens de opleiding, hobby, stage en later in hun werkzame leven worden blootgesteld aan schadelijk geluid of gevaarlijke stoffen. Afhankelijk van de opleidingsrichting of stageplek kunnen per situatie de blootstelling en de risico’s verschillen. Om de kans voor studenten op het krijgen van beroepsziekten door geluid zoveel mogelijk te beperken, is het van belang om ze te informeren over welke mogelijkheden ze zelf hebben om dit te beïnvloeden (eigen handelingsperspectief).
Het doel van de lesaanpak is dat studenten op een interactieve wijze de basisprincipes van geluid en van gevaarlijke stoffen te weten komen en leren hoe ze de risico’s van geluid in kunnen schatten. In deze aanpak ligt de focus vooral op de overdracht van kennis.
Printbestanden
Geluid
- Docenteninstructie
- Speluitleg t.b.v. studenten (voor elke groep 1 x printen)
- Achtergrondinformatie voor studenten (uit te delen aan het eind van de les)
- Antwoordformulier (voor elke groep 1 x printen en uitdelen nadat het spel is gespeeld)
- Speelkaarten (5 verschillende kleuren, elke subgroep krijgt eigen kleur). De puzzelstukken moeten worden uitgeknipt en kunnen eventueel op hard karton worden geplakt.
Speelkaarten- geluid-blauw
Speelkaarten- geluid-geel
Speelkaarten-geluid-groen
Speelkaarten-geluid-rood
Speelkaarten-geluid-roze
Gevaarlijke stoffen
- Docenteninstructie
- Speluitleg t.b.v. studenten (voor elke groep 1 x printen)
- Achtergrondinformatie voor studenten (uit te delen aan het eind van de les)
- Antwoordformulier (alleen ten behoeve voor de docent)
- Speelkaarten (5 verschillende kleuren, elke subgroep krijgt eigen kleur). De speelkaarten kennen een voor- en achterkant dus A1 en A2 horen bij elkaar, net zoals B1 en B2. De speelkaarten van gevaarlijke stoffen moeten dubbelzijdig gedrukt worden. Wanneer dit goed gaat, zou je de kaartjes netjes kunnen uitsnijden.
Speelkaarten- stoffen-blauw
Speelkaarten- stoffen-geel
Speelkaarten-stoffen-groen
Speelkaarten-stoffen-rood
Speelkaarten-stoffen-roze
De spellen zijn ontwikkeld door PreventPartner en ontworpen door Studio Huinink